2012. május 30., szerda

Rántott sajt

Régebben mindig csak annyi jutott eszembe róla, hogy igencsak macerás megcsinálni. A panírt rápacsmagolni tény, nem nagy ördöngösség, viszont időigényes (pláne, ha duplán mártogatjuk tojásba és morzsába), aztán amikor végre a kisütés résznél járunk...hát, gyakrabban folyik jobbra-balra a sajt, minthogy egyben maradna. Persze attól még, hogy nem olyan szép, meg lehet enni. Véleményem szerint viszont pár órával később megrágni is kész küzdelem azt a megkeményedett, gumis vackot. Egyszerűen akkor már nem olyan nyami. A bolti ömlesztett rántani való sajt pedig ízre borzalmas. Úgyhogy találnom kellett egy kiutat. Egy receptet, ami gyorsan és egyszerűen megvan, szép, finom és bosszankodás-mentes. Kerestem, kutattam és tádá: a siker kulcsa nem más, mint a reszelt sajt. 

Most, hogy már ezt is tudjuk, ugorjunk neki részletesebben is annak rántott sajtnak. 

Amire szükségünk lesz:

30-40 dkg reszelt trappista sajt
1-2 felvert tojás
1-2 evőkanál tej (elhagyható)
zsemlemorzsa
só, bors, fűszerek ízlés szerint
olaj (sütéshez)

Ahogy elkészítem:

A reszelt sajtot beleteszem egy nagyobb edénybe. A tojást felverem, kevés sót, borsot és fantázia szerint fűszert dobok bele, esetleg egy kevés tejet, majd ráöntöm a felét a sajtra. Az ujjaimmal összekeverem és figyelem az állagát. Ha nem elég krémes, kaphat még egy kis tojást, viszont figyeljünk, hogy úsznia sem szabad benne, ugyanis ebből a masszából fogunk a későbbiekben helyes kis sajtgolyókat formálni.


Miután összekutyultam, tanácsos 1-2 órán keresztül a hűtőben pihentetni, de minimum fél óra szükséges. Én mindig dupla vagy tripla adag masszát csinálok és csak annyit sütök ki, amennyi belátható időn belül (1-2 óra), a többit elteszem későbbre vagy akár másnapra. 
Pihentetés után pedig jön a golyózás. Kb. egy nagy evőkanálnyi adagot veszek a markomba és jól összegyúrom. Ha ezzel megvagyok, beledobom egy tál zsemlemorzsába, körbeforgatom benne, aztán mehet is a forró olajba. 



Lassan, közepes tűzön sütöm aranybarnára először az egyik, majd egy óvatos átfordítás után a másik oldalát. A végére a sajtgolyók korong formájúra olvadnak, de ha mindent jól csináltunk, kifolyni biztos nem fognak. A végeredmény egy könnyű, belül puha, kívül ropogós, isteni finom rántott sajttallér, ami így fest nálam:

Rántott sajt



Én most tartármártást készítettem hozzá, de ehetitek áfonyalekvárral, rizzsel, krumplival, salátával! Ígérem, álom lesz!

Tags: #evelincsináldmeg

2 megjegyzés:

  1. Húú, ez nagyon jó ötlet. Holnap kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, királyság! :) Írd majd meg, hogy sikerült! Remélem, ízleni fog. :)

      Törlés