2012. június 7., csütörtök

Paradicsomos-bazsalikomos penne

Ha tésztáról van szó, akkor az nálunk jöhet bármikor, minden (lehetőleg minél nagyobb) mennyiségben. Imádjuk a jól bevált olasz fűszeres, zöldséges pennéket, spaghettit, és úgy nagyjából bármilyen tésztafélét, ami jól nyakon van borítva egy-egy finom szósszal. A legjobb az egészben az, hogy ezek az alaplöttyök 10-15, de maximum 20 perc alatt elkészíthetők, hacsak nem akarjuk mindenféle jóval agyonturbózni őket. Majd lesz olyan recept is, de most a paradicsomos-bazsalikomos pennének jött el az ideje, ugyanis ezt készítettem ma el. Úgyhogy most egy gyors blogolás, aztán megyek és magamba tömöm az összeset. Jön a recept!

Hozzávalók 3-4 főre:

egy zacskó (400-500 g) penne
1 nagy fej vöröshagyma (kockázva)
3-4 nagyobb paradicsom (kockázva)
2-3 gerezd fokhagyma (szeletelve)
4 evőkanál ketchup
olívaolaj
bazsalikom
oregano
só, bors

Ahogy elkészítem:

A tésztát lobogó sós, olajos vízben (kb. 1 púpos kk. só, 1ek. olívaolaj) közepes lángon, körülbelül 10 perc alatt puhára főzöm. Eközben egy másik, kisebb edényben 3-4 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítom a vöröshagymát (szintén közepes lángon), hozzáadom a fokhagymát, elkeverem, majd a felkockázott paradicsomot is beleteszem. Megszórom 3 csapott teáskanál szárított bazsalikommal, majd 1-2 teáskanál oreganoval. Itt nem szoktam spórolni ezekkel a fűszerekkel, hiszen a tészta is ezt az intenzív ízvilágot fogja átvenni. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadok pár evőkanál ketchupot, ízlés szerint sózom, borsozom (nálam 1 kk. só, fél kk. bors), végül pedig a tészta főzővizéből rámerek egy fél merőkanálnyi (kb. 1 deci) vizet. A pennét leszűröm - ha ez korábban még nem történt meg - , a szószt pedig további 3-5 percig időnként megkeverve, sűrűsödésig főzőcskézem, majd egy határozott mozdulattal a tésztára borítom és összekeverem. És kész is vagyok vele. Jöhet a tálalás. Mehet ketchup, sajt, vagy akár tökmag is a tetejére - ez utóbbiból akár a szószba is csempészhetek főzés közben. Az eredmény pedig valami ilyesmi lesz: 

Paradicsomos-bazsalikomos penne

Remélem, sokan ki fogjátok próbálni a receptet, én nagyon szeretem. Olaszos, egyszerű, gyors, bármennyit meg tudnék enni belőle. Egészségetekre!

U.i.: Na és persze akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon éppen egy zacskó penne tésztánk, a szósz mehet orsó-, masnitésztára (farfalle), hosszú metéltre, szarvacskára, spaghettire.

Paradicsomos-bazsalikom spaghetti

3 megjegyzés:

  1. Megcsináltuk. Nagyon hiányzott a husi, de a 2. kanál után megszoktuk és benyomtuk az egészet! Istifincsi volt :) Kövi, a halas recept :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet bele hagymával pirított darált húst rakni, nem hiszem, hogy elrontja, csak itt most kifejezetten a zöldséges pesto szószon volt a hangsúly. Élelmiszerboltokban lehet ilyen tasakos pestokeverékeket venni, asszem Kotányiból van többféle. Onnan jött az inspiráció. :)

      Törlés